WESTERN MAN – UVOD

ili

kratka istorija Zapadne civilizacije

(istine, zablude i manje poznate činjenice)

je moja nova knjiga, non fiction za razliku od prethodnih. Iako je dokumentaristika, ima mnogo zanimljivih reklo bi se neobičnih formi za ovu vrstu književnosti kao što je dijalog izmišljeno-stvarnih likova, mnogo neobičnih priča koje se graniče sa onim čuvenim na granici realnosti pitanjem: „Da li je moguće da se to stvarno tako odigralo?“ Intrigantne i neobične priče o religiji, o tajnim društvima, o usponu zapadne civilizacije i tehnološkoj revoluciji ali i o njenim sunovratima koja nas i danas prate. Takođe, tu su i varijacije na temu alternativne istorije ili šta bi bilo kad bi bilo, a to umije biti zabavno.

Bilo je mnogo nedoumica i pitanja  oko ove knjige. Zašto o njima zašto ne o nama, kako o njima, da li smo i mi oni i mnoga druga tipično ovovremenska nagađanja. Ja sam, a ne volim često da koristim prvo lice jednine, odlučio, mislio, vjerovao da ovako treba. Da pričajući o Zapadu u stvari pričamo o nama, o sebi, o našim zabludama i vjerovanjima. Uporno i neprekidno mi smatramo da neko drugi treba da vodi brigu o nama, zapad ili istok, u zavisnosti kojem bloku pripadamo, nekritično vjerujući i tražeći da nas prime u svoje okrilje. A da li je to zaista dobro? Da li je to neka velika sreća? Da li je to pravi put?

Odgovore na sva ova pitanja (ali i mnoga druga koja će se izroditi čitanjem ove knjige) nećete dobiti iz same knjige. Moraćete sami malo da se pomučite da promislite, ali knjiga će vam svakako pomoći sa obiljem informacija koje nosi a možda i sa nekim mojim promišljanjima, ponekada potpuno različitim od zvaničnog istorijskog toka.

 Knjiga će biti objavljivana u kraćim dijelovima kako to nalaže novo pravilo o „pažnji na pet minuta“ u meniju koji i nosi isti naslov Western Man, mada će svaka nova objava biti neko vrijeme u dijelu bloga. Tako ćete moći da čitate knjigu kada vam to odgovara i onoliko koliko želite, baš kao neku seriju koju imate na USB stiku.

Jednog dana ćemo se i vidjeti na promociji ove knjige kada za to dođe vrijeme, do tada uživajte jer imate privilegiju da je čitate unaprijed.