WESTERN MAN – UVOD – II

 – kratka istorija Zapadne civilizacije –

Antička Grčka

Koliko god to nekome zvučalo nevjerovatno ali ta država, antička Grčka, nikada nije postojala. Ovim izrazom u stvari nazivamo skup polisa ili gradova država koji su činili antičku grčku kulturu ili način življenja i naravno jezik koji ih je povezivao. Oni su sebe zvali Helada, a oni su bili Heleni, a svi ostali su bili varvari. To je bio njihov svijet, zavađen i podijeljen, užurban i napredan, prepun mitova i legendi, prepun nauke i svekolikih kulturnih izražaja. Samo njihov helenski svijet.

Među gomilom ovih državica tokom vremena su nastajali i raspadali se savezi i koalicije, ali nikada nije došlo do ujedinjenja u jednu monolitnu državu sa jednim vladarem ili vladavinom. Homer je pjevao o Troji, o kralju Menelaju i lijepoj Jeleni trojanskoj, opisao je je Menelajevu ambiciju i trud da ujedini sve Grke, da stvori jednu zajedničku armadu i državu. Ali, Homeru se ne može baš vjerovati jer su njegovi epovi više posljedica mita i lijepe književnosti nego realnog istorijskog događaja. Mnogo toga je ostalo u maglama helenske predistorije, kao mit i legenda koje govore o vremenima stotinama godina prije događaja koji jesu grčka antička kultura koja nas zanima. Mitologija, književnost i svakoliki napredak predistorijske grčke kulture jesu sjajni i veoma značajni za uspon te kulture, kao temelj i kao preduslov nastavka razvoja. Ali ovo je priča o demokratiji.   

Čak i u vrijeme Aleksandra Makedonskog, kada je on silom prisajedinio sve grčke državice, nije bilo govora o grčkoj državi, nego o makedonskoj, dakle za Helene varvarskoj. Iako je Aleksandar učinio najviše na širenju helenizma i grčke kulture u svijet, on za njih ipak nikada nije bio ono što su bili oni, Heleni. On je za njih bio Makedonac, dakle varvarin.

Kada govorimo o antičkoj Grčkoj, mi govorimo o geografskoj cjelini koja je obuhvatala prostor grčkog jezika i kulture, a taj prostor je podrazumijevao gotovo čitav Mediteran. Srž, ili suština ove kulture je ipak bio prostor današnje grčke države, ali i veliki broj kolonijalnih naseobina koje su se samostalno razvijale u napredne gradove-države a bile su razbacane od Male Azije, današnje Turske, Jadranskog mora i Dalmacije, juga Italije i Sicilije, pa sve do obala današnjih država Francuske, Španije, ali i sjevera Afrike pa sve do Egipta.

Milet, Teba, Argos, Efes,  Krit, Samos, Rodos i mnogi drugi manji i veći gradovi i ostrva su činili ovaj helenski svijet, i svi su dali ogroman doprinos usponu ove civilizacije, ali, najdublji trag su ostavile dvije najpoznatije i najznatnije, dvije međusobno suprotstavljene i nepomirljive države, Atina i Sparta.    

Kada biste danas pitali bilo koju osobu prosječnog znanja u vašem okruženju šta zna o antičkoj Grčkoj, nakon kraćeg razmišljanja bi vjerovatno srećno i zadovoljno ta osoba  rekla, Sparta. Još ako je to neki malo nabildovani mlađi muškarac onda bi to zvučalo kao imitiranje Džeralda Batlera (Gerard Butler) u filmu 300, kada on specifično iskrivljenih usta urla Spaarttaaaaaa.

                                                                       thecinematicexperiance.wordpress.com

Da, Sparta to je antička Grčka, barem prema današnjim holivudskim standardima. Ali, da li je to tako? Pa, najblaže rečeno, kada bi to bilo tačno, onda zapadne civilizacije uopšte ne bi ni bilo, ili bi ona izgledala potpuno drugačije. Kako je to moguće? U istom filmu, ali i u mnogim drugim poput njega, a drugačijih skoro da i nema, narator kaže kako je ta Sparta spasila zapad od najezde hordi sa istoka, kako je spasila ispravni zapadni svijet od istočnog misticizma itditd. Hmmm, Holivud ima običaj odnosno obrazac da djelić istine ugradi u priču koja njemu odgovara, pa da na osnovu toga kreira veoma lukrativan proizvod koji nema mnogo dodira sa istorijskom istinom. Vrlo sličan recept je imao jedan veliki manipulator, kada je rekao da je najbolja laž ona koja sadrži zrnce istine, okrenute i iskorištene onako kako vi to želite i kao to vama odgovara. Pogađate, Jozef Gebels.

Pokušaćemo da izbjegnemo tu zamku pa ćemo nešto reći o ovim gradovima ali i o rivalitetu dva pomenuta grada. Ko je zaista bio ko u Antičkoj Grčkoj, i ko u stvari jeste preteča zapadne civilizacije.